Subscribe:

Thursday, June 13, 2013

ស្រា​ក្រហម​ជួយ​ការពារ​​មិន​ឲ្យ​ធាត់​

តាម​ការសិក្សា​ដែល​ចុះផ្សាយ​ក្នុង​ព្រឹត្តិបត្រ Journal of Biological Chemistry អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ ពី​សាកលវិទ្យាល័យ​ភើរ​ឌូ (Purdue University) នៃ​ប្រទេស​ឥណ្ឌា និយាយថា ពួកគេ​បាន​រកឃើញ​សមាសធាតុ​ម្យ៉ាង ក្នុង​ស្រាក្រហម​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ និង​ប្លូ​បឺ​រ​រី ដែល​អាច​រារាំង​លទ្ធភាព​នៃ​កោសិកា​ជាតិ​ខ្លាញ់​មិនទាន់​ធំធាត់ មិន​ឲ្យ​វិវឌ្ឍន៍ និង​លូតលាស់​បាន។
ដូចគ្នា​នឹង​សារធាតុ​រេស​វេ​រ៉ា​ត្រូល (Resveratrol) ក្នុង​ស្រាក្រហម ដែល​ជួយ​ក្នុង​បញ្ហា បេះដូង​ភិ​សេ​តាន​ណុល(Piceatannol) ត្រូវបាន​ជឿថា អាចជួយ​ការពារ​រាងកាយ ប្រឆាំង​មហារីក ជំងឺ​បេះដូង និង​ជំងឺ​ពាក់ព័ន្ធ​សរសៃប្រសាទ ដោយ​សមាសធាតុ​Resveratrol នឹង​បំប្លែង​ជា​Piceatannol ដែលមាន​តួនាទី​សំខាន់​ក្នុងការ​គ្រប់គ្រង​ភាពធាត់ បន្ទាប់ពី​រកឃើញ​ថាស​មាស​ធាតុ​នេះ ដើរតួនាទី​ជា​អ្នក​ទប់ស្កាត់​ជាតិ​ខ្លាញ់​នៅក្នុង​កោសិកា។យោងតាម​លោក គី ហុង​គីម (Kee-Hong  Kim) ដែលជា​ប្រធាន​ផ្នែក​មហាវិទ្យាល័យ​វិទ្យាសាស្ត្រ​ចំណីអាហារ នៃ​សាកល​វិទ្យាល័យ Purdue University បាន​ឲ្យ​ដឹងថា Piceatannol ពិតជា​ធ្វើ​ឲ្យ​ប្រែប្រួល​រយៈពេល​នៃ​ការបង្ហាញ​ហ្សែ​ន។ មានន័យថា សមាសធាតុ​នេះ មាន​តួនាទី​ប្រឆាំង​ដំណើរការ នៃ​កោសិកា​ជាតិ​ខ្លាញ់ ដែល​មិនទាន់​ធំធាត់ និង​កំពុង​វិ​វ​ឌ្ឍ​ជា​កោសិកា​ខ្លាញ់​ពេញវ័យ។ Piceatannol  ក្រៅពី​មាន​ក្នុង​ស្រាក្រហម វា​ក៏មាន​ក្នុង​គ្រាប់ និង​សំបក​ទំពាំងបាយជូរ​ក្រហម និង​ផ្លែ​ប្លូ​បឺ​រ​រី​ផងដែរ៕ ប្រភព ann

0 comments:

Post a Comment